• KPJ News


  KPJ Kajang Santuni Penghuni Pusat Jagaan

  08:31AM, 02 January, 2021


  Ketika negara berterusan mengharungi gelombang ketiga akibat peningkatan kes pandemik Covid-19, ramai yang terkesan dan tiada sumber pendapatan.

  Prihatin terhadap nasib dan kebajikan golongan yang disasarkan kurang berkemampuan, mendorong Hospital Pakar KPJ Kajang, Selangor menunaikan tanggungjawab khidmat sosial dengan mengadakan lawatan di Pusat Jagaan Insan Nur Cahaya, Kajang.

  Menurut Pengurus Operasinya, Azan Mukminah Saffin, objektif utama program ini untuk menyantuni pusat jagaan itu sambil beramah mesra selain menyampaikan sumbangan berbentuk barangan keperluan asas dan wang tunai bagi meringankan bebanan yang ditanggung penjaga pusat terbabit.

  "Kami dimaklumkan pusat jagaan ini menempatkan penjagaan untuk warga emas, pesakit mental dan perlindungan ibu tunggal. Kehadiran kami diharapkan sedikit sebanyak memberikan keceriaan dan kegembiraan buat 20 penghuninya," katanya.

  Katanya, Hospital Pakar KPJ Kajang bukan sahaja komited dalam memberi perkhidmatan perubatan berkualiti dan terbaik kepada pesakit malah turut aktif dalam menjalankan program atau aktiviti kebajikan tanggungjawab khidmat sosial kepada masyarakat setempat, terutama bagi golongan yang kurang berkemampuan.

  Turut serta dalam program itu ialah sebahagian kakitangan dari Jabatan Kecemasan dan Kemalangan serta Unit Rawatan Rapi.

  Pada masa sama, Azan Mukminah Saffin turut menasihati orang ramai supaya terus mengamalkan prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan kerajaan.

  "Dalam situasi pertambahan kes yang agak membimbangkan ketika ini, kami ingin menasihati orang ramai bahawa kita belum menang dalam peperangan Covid-19 ini.

  "Jesteru itu, kita perlu menitikberatkan amalan pemakaian pelitup muka, kebersihan diri, kekerapan mencuci tangan dan menjaga jarak sosial.

  "Kita perlu sentiasa berwaspada dan saling mengingati antara satu sama lain. Ingat jika kita alpa, akibatnya bukan sahaja mengancam pada diri kita dan keluarga malah seluruh rakyat Malaysia juga akan terpalit sama. Mari kita bersatu dalam usaha memutuskan rantaian Covid-19," Katanya.

  Sumber: Harian Metro, 2 January 2021  Back News & Events