• KPJ News


  Kenapa Perlu Berhenti Merokok Sebelum Pembiusan

  10:00AM, 20 October, 2021


  Berhenti merokok sebelum pembedahan dan terus menahan diri selepas pembedahan adalah salah satu perubahan yang paling baik yang mana pesakit pembedahan boleh membuat.

  Perokok semasa mempunyai risiko yang lebih tinggi mati dalam tempoh 30 hari selepas pembedahan. Kebiasaannya, kematian tersebut boleh dikaitkan dengan serangan jantung, strok, ketidakupayaan untuk merobek dari ventilator , kegagalan pernafasan yang memerlukan intubasi dan sokongan ventilator, dan radang paru-paru.

  Walaupun kajian ini dibandingkan dengan perokok (ditakrifkan sebagai yang telah merokok pada tahun sebelum pembedahan) dan perokok masa lalu (sejarah merokok lebih daripada satu tahun pada masa lalu), pesakit yang berhenti merokok walaupun sehari sebelum pembedahan tidak dapat mengurangkan risiko mereka komplikasi.

  Selain komplikasi teruk yang diketahui mengiringi merokok, terdapat komplikasi lain yang boleh menghalang keupayaan pesakit untuk pulih selepas pembedahan. Perokok diketahui mempunyai penyembuhan luka yang lebih perlahan, jangkitan parut dan kadar jangkitan yang lebih tinggi. Tulang yang rosak sembuh dan batuk semasa fasa pemulihan adalah lebih cenderung boleh meningkatkan kesakitan.

  Selanjutnya …  Back News & Events